MENU

19 kwi 2011

Przepis na jajka w skorupkach

Bardzo smaczny i ciekawy sposób podania jajek. Przepis w przygotowaniu jest łatwy i szybki. Jestem pewna, że będzie Wam smakowało. Z podanych składników otrzymacie 6 jajek w skorupkach.


składniki:
3 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki posiekanego szczypiorku
łyżka masła do farszu oraz 2 łyżki do smażenia
2 łyżki bułki tartej do panierki
sól i pieprz
wykonanie:
jajka na twardo musimy przeciąć na pół. Do tego potrzebujemy ostry nóż, dzięki któremu szybkim ruchem z łatwością przetniemy jajko. Następnie łyżeczką musimy wydrążyć zawartość: białko i żółtko, które siekamy oraz rozgniatamy widelcem tworząc pastę. Do pasty dodajemy łyżkę masła, szczypiorek i przyprawy. Wszystko mieszamy. Skorupki wypełniamy farszem tak aby lekko wystawał,  i umieszczamy na bułce tartej aby ta przykleiła się do farszu. Na patelni roztapiamy pozostałe masło i smażymy jajka ok. 5, tak aby farsz się zarumienił. Gotowe!

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Takie pyszne jajka szkoda, że zapomniane w naszej kuchi, dzięki za przypomnienie, super, polecam! Aneta