MENU

16 paź 2010

Ziemniaczana zupa-krem

Co możemy zrobić kiedy goście są w drodze a my mamy tylko ziemniaki i śmietanę? Możemy zamówić pizze, bądź przygotować ziemniaczaną zupę- krem. Przygotowanie zajmuje ok. 20 minut a krem jest naprawdę pyszny. Z podanych składników zrobicie 4 porcje.

składniki:
kilka ziemniaków (ok. pół kg)
pół litra wody i kostka “wywar z włoszczyzny”
ok. 200 ml śmietany do zup 18 %
szczypta soli
szczypta chili
coś zielonego do posypania np. szczypiorek
wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Wodę gotujemy z kostką i dorzucamy ziemniaki. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie miksujemy. Ściągamy z palnika. Dolewamy śmietanę i doprawiamy solą oraz chili. Posypujemy szczypiorkiem. Gotowe!

Brak komentarzy: