MENU

30 lip 2012

Przepis na Torcik Stracciatella

Świetna propozycja na letni deser.Biszkoptowy torcik jest lekki i świetnie smakuje również z sezonowymi owocami.

składniki na ciasto:
6 jajek
6 łyżek przesianej mąki
6 łyżek cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka nierozpuszczalnej kawy
szczypta soli
składniki na masę:
500 ml śmietanki 30%
łyżka cukru pudru
2 śmietan - fixy do wzmocnienia ubitej śmietany
5 kostek czekolady mlecznej
kakao do posypia (opcjonalnie)
składniki na poncz:
łyżka kawy, ½ szklanki gorącej wody
wykonanie:
piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ubijamy 6 białek ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier i żółtka i nadal miksujemy. Dodajemy proszek do pieczenia z mąką, łyżkę kawy i miksujemy na najniższych obrotach. Spód okrągłej formy-tortownicy (23-25 cm) smarujemy masłem, ważne natłuszczamy tylko spód -bez boków. Wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu studzimy, układając formę na boku. Przygotowujemy poncz, czyli parzymy kawę, i kiedy ostygnie polewamy łyżeczką biszkopt tak aby był nawilżony ale nie przemoczony. Następnie ubijamy śmietankę z łyżką cukru pudru i proszkiem wzmacniającym. Dodajemy startą na dużych oczkach  czekoladę i mieszamy łyżką. Masę wlewamy na biszkoptowy spód. Torcik wędruje na noc do lodówki. Następnego dnia możemy posypać kakao bądź przyozdobić owocami. Pycha!



1 komentarz:

Zuza pisze...

Uwielbiam krem Stracciatella, z przyjemnością wypróbuję Twój przepis.