MENU

31 maj 2010

Ryżowy wulkan

Słyszymy coraz częściej o aktywności wielu wulkanów, jeden z nich o bardzo skomplikowanej islandzkiej nazwie znamy dobrze. Te informacje zainspirowały mnie do stworzenia własnego wulkanu, z tym, że mój wulkan jest smaczny, i bardzo zdrowy. Jego budulcem jest ryż. Obecnie aby mieć pewność, że ryż się nie poklei konsumenci kupują ryż w plastikowych woreczkach. Ryż w plastikowym woreczku to ryż o wspaniałym plastikowym smaku. Pokażę wam jak przygotować ryż ze zwykłej papierowej torebki tak aby się nie sklejał i był bardzo smaczny. Czy wiecie, że ryż jest rodzajem kaszy i jest go ok. 800 gatunków.




Składniki:
szklanka białego ryżu
odrobina oleju bądź masła (ok. 2 łyżki)
woda
sól
ew. kurkuma
wykonanie:
Na dno garnka, w którym będziemy gotować ryż wlewamy olej. Wsypujemy ryż i szybkim mieszaniem doprowadzamy do szklistego wyglądu. Trwa to ok. 30 sekund. Ryż nie ma się usmażyć. Kiedy uzyskamy pożądany wygląd dolewamy wodę tak aby przykryła ryż. Lekko solimy. Jeżeli chcemy aby nasz ryż miał np. żółty kolor do wody dosypujemy pół łyżeczki kurkumy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Jeżeli ryż wchłonie wodę dolewamy przy okazji próbując czy jest już miękki. Ja po wyjęciu i odsączeniu ryżu pakuję go do filiżanki aby zrobić ładną kopkę bądź tak jak na zdjęciu do lejka aby uzyskać kształt wulkanu. Gotowe!

Brak komentarzy: