MENU

7 sie 2013

Hiszpańskie Gazpacho

Gazpacho oznacza kawałeczek, bo to właśnie kawałeczki chleba są dodawane do tego hiszpańskiego chłodnika.














Składniki: 
5 dużych pomidorów
mały ogórek zielony
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
2 kromki chleba bez skórki
łyżka octu
oliwa z oliwek
sól, pieprz
opcjonalnie do dekoracji pokrojona zielona papryka, usmażony boczek, jajka przepiórcze, świeże zioła.

Sposób wykonania:
Miąższ z chleba zalewamy odrobiną wody- tak aby zamókł. Pomidory pozbywamy skórki- najlepiej sparzyć wrzątkiem. Do blendera bądź dużego naczynia wkładamy pokrojone w dużą kostkę pomidory, paprykę bez nasion, czosnek, ogórka oraz odsączony chlebowy miąższ. Dolewamy odrobinę oliwy –ok. 2 łyżek oraz ocet. Wszystko razem miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Potrzebna jest równowaga między słonym i kwaśnym smakiem. Wstawiamy przykryte naczynie do lodówki, aby gazpacho się schłodziło. Kiedy chłodnik będzie gotowy nalewamy do miseczek i podajemy z oliwą wraz z przykładowymi składnikami.

Brak komentarzy: