MENU

3 mar 2011

Przepis na karnawałowe róże

Kto jada pączki, chrust i różyczki w ostatki ten piękny i gładki  


składniki:
2 szklanki mąki
2 żółtka
1 białko
1 łyżka masła
1 łyżka wódki, spirytusu bądź rumu
12 % kwaśna śmietana ( tyle ile przymnie ciasto-ok. 3-4 łyżki)
szczypta soli
konfitura różana- płatki róży w cukrze lub marmolada różana
cukier puder do posypki  
wykonanie:
mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę. Dodajemy masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrabiamy. Dodajemy po łyżce śmietany. Ciasto ma być gładkie i odchodzić od rąk. Wyrabiamy ok. 15 minut. Dzielimy na dwie porcje i wałkujemy ciasto aż zobaczymy stolnicę tzn. ciasto ma być cienkie. Bierzemy trzy szklanki, kieliszki. Wykrajamy duże koło, średnie a kieliszkiem małe. Przecinamy kółka tworząc płatki . Koła łączymy przy pomocy białka, naciskając palcem na środek. Smażymy na oleju ok. 4 minuty. Do środka każdej róży dajemy konfiturę różaną , posypujemy pudrem. Smacznego!

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Piękne te Twoje różyczki, na pewno zrobię, bo wiem, że z Twojego bloga przepisy wychodzą! gratuluję i tak dalej
Rybka

Efusia pisze...

Dość że piękne Lauro, to jeszcze smaczne... Szefowi też bardzo smakowały :)
Chętnie przetestujemy inne Twoje specjały:)

Anonimowy pisze...

Różyczki nie tylko świetnie smakują, ale też cudownie wyglądają. Idealnie nadają się na przyjęcia - na pewno zrobią furorę w każdym domu :)

Laura, gratuluję cudownych umiejętności kulinarnych!

-J

Anonimowy pisze...

Różyczki oszałamiają zarówno smakiem jak i wyglądem!!!