MENU

2 cze 2011

Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem

Nadeszła pora na truskawki i rabarbar. Ciasto drożdżowe z tymi dodatkami to pyszny i pachnący deser. Maślana kruszonka podkreśla smak. Ciasto proste, rośnie szybko i równie szybko znika ze stołu.




składniki na ciasto:
0,5 kg przesianej przez sitko mąki
50 g świeżych drożdży
szklanka ciepłego mleka
1 całe jajko (rozbełtane)
5 łyżek cukru (jeżeli nie lubicie zbyt kwaśnego rabarbaru dodajcie więcej cukru do ciasta)
3 łyżki roztopionego i wystudzonego masła
szczypta soli
2 łodygi rabarbaru, obrane i pokrojone w kostki (ok. 2 cm)
składniki na kruszonkę
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki schłodzonego masła
wykonanie:
pierwsze wykonujemy zaczyn aby sprawdzić świeżość drożdży. Do miski dajemy drożdże, 3 łyżki cukru, wlewamy ciepłe mleko i wsypujemy mąkę (ok. 3 łyżek -tak aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany). Pozostawiamy na 15 minut by zaczyn “ruszył”. Następnie do zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, jajko, cukier, masło, sól. Wszystko wyrabiamy, do momentu kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki. Następnie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jeżeli macie formę prostokątną o wymiarach 24/37 to ciasto będzie wysokie. Możecie użyć formy o wymiarach 23/40 wtedy ciasto będzie troszkę niższe ale uzyskacie więcej kawałków. Do formy wkładamy papier do pieczenia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy i wałkujemy, tak aby uzyskać kawałek idealny do formy. Ciasto możemy od razu wałkować na papierze do pieczenia. Następnie na cieście układamy rabarbar i odstawiamy na 5 minut aby złapało ponowny wzrost. W tym czasie z masła, cukru pudru i mąki robimy mieszankę, którą palcami rozgniatamy aby powstały ”kluski”. Takimi kluskami posypujemy ciasto. Możecie podwoić ilość składników wtedy kruszonki będzie dużo. Gotowe ciasto układamy na środkowy poziom w piekarniku i pieczemy 50 minut do tzw. suchego patyczka( po 50 minutach włóżcie patyczek w ciasto i jeżeli będzie suchy to znaczy, że ciasto jest gotowe). Ważne aby po wyłączeniu piekarnika ciasto zostało przy uchylonych drzwiczkach jeszcze 5 minut. Następnie wyciągamy z piecyka i z formy. Ciepłe chociaż podobno nie zdrowe też jest super!

Brak komentarzy: