MENU

20 cze 2011

Przepis na szybką zupę z serów pleśniowych

Ser camembert to kulinarne odkrycie sprzed 200 lat. Czy możemy sami zrobić taki ser w domu? Produkcję sera rozpoczyna się od dodania do mleka o temperaturze 34 stopni bakterii kwasu mlekowego oraz podpuszczki. Kiedy mleko się zetnie, rozdrabnia się je specjalną harfą serową, i wybiera czerpakiem, nakładając do specjalnych foremek. Następnie ser się odsącza i wyjmuje z formy. Kolejnym etapem jest solenie i przenoszenie do specjalnych pomieszczeń, w którym będzie dojrzewał. O dojrzałości camemberta stanowi biały meszek na którym pojawiają się czerwone plamki a miąższ staje się żółty i miękki. I oto mamy prawdziwy ser camembert. Macie odpowiedź na moje pytanie. No cóż na naszych sklepowych półkach są przede wszystkim “nasze camemberty” ale warto czasami zainwestować i kupić dobry francuski ser. Do naszej zupy w zupełności wystarczy nasz camembert, który i tak zniknie w intensywności sera z niebieskim przerostem, a będzie stanowił składnik który można pogryźć.



składniki:
litr wywaru z warzyw (może być z kostki)
150 g sera pleśniowego z niebieskim przerostem
100 g sera gorgonzoli
1 opakowanie sera camembert
pietruszka
sól i pieprz
wykonanie:
sery wyciągamy z lodówki tak aby przez 30 minut nabrały aromatu. Do ciepłego wywaru dodajemy po odrobinie sera z niebieską pleśnią oraz gorgonzolę cały czas mieszając. Sery mają się w wywarze rozpuścić. Lekko podgrzewamy. Przelewamy do miseczek, dodajemy pokrojony w plastry camembert posypujemy pietruszką. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotowe!

Brak komentarzy: