MENU

5 cze 2010

Krem z zielonych oliwek

Oliwki zielone kiedy dojrzeją stają się czarne. Zatem zarówno zielone jak i czarne pochodzą z tego samego drzewa, które jest wiecznie zielone. Drzewko oliwne ma swoją symbolikę np. gałązka oliwna to znak pokoju a w Egipcie zwycięstwo faraona. Już od czasów faraona były wykorzystywane w kosmetyce. Nacierano oliwą ciało oraz leczono rany. Oliwki są bogate w witaminę E ora kwas omega 6.


Krem z zielonych oliwek jest pikantny w smaku.

Składniki:
0,5 kg zielonych oliwek (mogą być z zalewy)
400 ml serka mascarpone
1 ząbek czosnku
3 szklanki bulionu
śmietana do ozdoby
wykonanie:
Oliwki zalewamy bulionem, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Gotujemy ok. 20min.  aż oliwki będą miękkie. Dodajmy serek mascarpone oraz ok. 1 litr wody. Miksujemy. Wylewamy na talerzyki. Robimy wzorek bądź keks ze śmietany. Do kremu smakowicie pasują francuskie paluchy. Smacznego!

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Brzmi pysznie :) Na jaką ilość osób jest ten przepis?

Laura pisze...

Witaj,pysznego kremu wystraczy dla 5 osób, pozdrawiam,Laura