MENU

8 cze 2010

Krewetki w koktajlu

Owoce morza to nadal  mało popularne przysmaki w naszym kraju. Czy wiecie że surowa krewetka jest szara a po obgotowaniu staje się różowa. Zazwyczaj na kutrach obgotowuje się krewetki w wodzie morskiej tak aby były w dobrej kondycji kiedy dotrą na brzeg. Krewetki bardzo szybko się psują. Kiedy kupujemy krewetki sprawdzajmy czy nie są oszronione i wyblakłe.
Zdjęcie wykonał  a następnie zjadł -Robert
Składniki:
200 gramów krewetek koktajlowych (mogą być mrożone)
100 gramów majonezu
2 łyżki ketchupu
1 łyżka brendy bądź whisky
sól
pieprz
cukier puder do smaku
wykonanie:
krewetki jeżeli są mrożone rozmrażamy płucząc ciepłą wodą. Są już gotowane więc nie potrzebują dodatkowej obróbki termicznej. Majonez ucieramy z ketchupem i alkoholem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wrzucamy do powstałego sosu krewetki. Mieszamy. Wkładamy na ok 30 min do lodówki. Podajemy na pucharkach wypełnionych sałatą, bądź na listku sałatki położonym na bagietce. Opcjonalnie można do sosu dodać 1 zielony ogórek i 1 awokado ( pokrojone w kostkę). Gotowe!

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Ide jutro do Tesco po krewetki. Mam nadzieje że będzie pysznie!

Laura pisze...

Zatem czekam na komentarz,i życzę smacznego!Laura