MENU

9 cze 2010

Niebieski ser z gruszką na sałacie lodowej

Sery pleśniowe podbiły świat kuchni. Można je stosować jako przekąskę, pastę, sosy, składnik sałatek, zup, tart i innych ciasteczek. Specyficzny zapach może stawiać wyzwanie przed skosztowaniem, ale powiem wam jedno, WARTO. Ser z niebieskim przerostem czyli z niebieską pleśnią powstaje poprzez nakłuwanie specjalnymi szpikulcami skrzepu serowego. Przy nakłuwaniu wprowadza się odpowiednie bakterie i grzyby. W przypadku sera z niebieskim przerostem jest to grzyb penicilium glaucum. Ser dojrzewa od środka na zewnątrz. Przed smakowaniem takiego sera dobrze wyjąć go z lodówki na ok. 30 minut aby rozwinął swój wachlarz smaków.


Składniki:
sałata lodowa
gruszki w zalewie
kawałek sera z niebieskim przerostem
kilka orzechów włoskich
4 łyżki jogurtu
4 łyki majonezu
pieprz
wykonanie:
Sałatę lodową myjemy i osuszamy. Porcje przygotowujemy indywidualnie na osobnych talerzykach. Na sałacie układamy pokrojony w kostkę ser oraz pokrojone w paseczki gruszki. Posypujemy orzechami włoskimi. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem oraz pieprzem i polewamy po całej kompozycji. Ja dla ozdoby dodałam truskawki, ot taki czerwony akcent. Smacznego!

Brak komentarzy: