MENU

9 cze 2010

Afrodyzyjne białe szparagi

Białe szparagi to podziemne pędy, które ze względu na swoje właściwości afrodyzyjne są cenioną jarzyną. Szparag ma zdrewniały korzeń, który na wiosnę wypuszcza białe odnogi, które wysuwają się z ziemi. Kiedy wyrosną stają się zielone. Podobno kto je szparagi ma wielkie powodzenie... No cóż żeby się przekonać trzeba zacząć je jeść. Od maja do czerwca jest sezon i szparagi są tanie. Zatem nie czekajmy.
Jak obierać szparagi: płuczemy szparagi pod zimną wodą, odłamujemy zdrewniałe końce- trzymamy szparag w połowie długości, drugą ręką trzymamy grubszy koniec i wyginamy szparag juk łuk. Pęknie dokładnie tam gdzie trzeba i nie przejmujmy się jeżeli to jest kilka centymetrów ponieważ i tak byłby to gorzki i włóknisty kawałek. Układamy szparag na dłoni i obieramy- poza czubkiem, ktry jest delikatny.  Nożykiem głęboko obieramy szparagi, nawet bardzo głęboko tak aby pozbyć się włókien . Takie obierki i zdrewniałe końcówki można wrzucić na wywar.


Składniki:
pęczek białych szparagów
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
wykonanie:
Szparagi obieramy z włókien. Jeżeli nie mamy wysokiego naczynia do gotowania szparagów, wystarczy, że odetniemy główki (ok. 5 cm) i pozostały szparag przekroimy na pół. Gotujemy wodę z solą i cukrem. Wrzucamy szparagi bez główek. Gotujemy je ok. 20 min i dorzucamy główki. Gotujemy jeszcze 5 minut. Na patelni topimy masełko. Ściągamy spienioną powłokę. Szparagi odcedzamy, dajemy na talerz, polewamy masłem i posypujemy pietruszką. Gotowe!

Brak komentarzy: