MENU

5 lip 2011

Przepis na zupę z krewetkami

Pamiętajcie, że krewetki, które zazwyczaj mamy w sklepach mają kolor różowy co oznacza, że były już wstępnie obgotowane. Chodzi o zachowanie świeżości, ponieważ świeża krewetka koloru szarego jest dobra przez ok. 3 dni. Oznacza to, że po rozmrożeniu czyli po spłukaniu krewetek wodą, wystarczy wrzucić je dosłownie na 2 -3 minuty do zupy.



składniki:
1,5 litra warzywnego wywaru
200 g krewetek
pół limonki
2 ząbki czosnku
pół cebuli
2 łyżki curry
płaska łyżeczka cukru
100 ml śmietanki do zup
łyżka masła
pikantna mieszanka pieprzów
sól
wykonanie:
na maśle rumienimy posiekaną cebulkę, którą posypujemy cukrem, a następnie przenosimy ją do garnka z ciepłym wywarem. Dodajemy curry, pieprz, sól, chilli. Wszystko razem gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy czosnek i krewetki bez ogonków (łatwo schodzą po pociągnięciu) oraz sok i skórkę z limonki. Zmniejszamy ogień, wszystko trzymamy na palniku jeszcze 2 minuty. Doprawiamy śmietanką. Gotowe!

Brak komentarzy: