MENU

17.08.2010

Zupa z łososia

W Europie zwiększyła się liczba stanowisk, gdzie hoduje się w sztucznych warunkach ryby łososiowate. W Rosji znaleziono inny sposób, aby zachować super jakość. Z ikry łososia hoduje się młode rybki, wypuszcza się je następnie do rzek, i z ich nurtem rybki dostają się doi morza. Po 2- 6 latach wracają one już jako dorosłe osobniki do tych samych rzek na tarło. Tam składają ikrę a same wędrują na talerz. Składniki na 5 porcji .

składniki:
300 g fileta z łososia
1 l wody
50 g ziemniaków
25 g marchewki
1 cebula
1 średniej wielkości cukinia
1 cm imbiru
1 łyżka ryżu
1 łyżka masła
100 g śmietanki do zup 18 %
1 łyżka przecieru pomidorowego
pietruszka, rozmaryn ( po pół łyżki siekanych ziół)
sos sojowy
pieprz
sól
wykonanie:
marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno kroimy. Z filetu usuwamy ości. Wkładamy go do rondla i zalewamy wodą. Dodajemy sól i pieprz. Wodę musimy zagotować i kiedy to nastąpi dodajemy cebulę, marchewkę i zioła. I znowu czekamy kiedy woda się zagotuje. Następnie dodajemy ryż i starty na tarce korzeń imbiru. Gotujemy 10 minut. Po tym czasie wyciągamy filet i układamy go na talerzu i pozostawiamy. Do bulionu dodajemy ziemniaki pokrojone w słupki oraz cukinię pokrojoną w kostkę. Gotujemy do miękkości. Trwa to ok. 10 minut. Śmietankę mieszamy z przecierem i wlewamy do zupy. Gotujemy całość 5 minut. Dodajemy do smaku sos sojowy (ok. 2 łyżki), dodajemy masło i odstawiamy zupę na 15 minut. W tym czasie masło zrobi swoje. Rybę kropimy na zgrabne części wkładamy na talerz i dodajemy bulion warzywno śmietankowy. Zupa ta, jest moim numerem jeden. Smacznego!

6 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Szybko do zrobienia. Polecam z łososiem hodowlanym. Smaczne. Nie przypuszczałem, że łosoś w zupie może być smaczny. Zawsze jadłem smażonego.
X-X

Laura pisze...

Zupa ta jest faktycznie wyśmienita. Jak dla mnie zajmuje ona troszkę czasu ale warto! Pozdrawiam, Laura

Anonimowy pisze...

Zupka jest przeeeeeeeepyszna!!!!

kamilbiju pisze...

proponuję zrobić zupę bez ziemniaków - dać więcej łososia i paprykę. dać mało śmietany i przyprawić pikantniej. tak jest podawana w jednej z darłowskich smażalni. pycha.

Laura pisze...

Kamilbiju dziękuje za komentarz, następnym razem zrobię zgodnie z Twoim przepisem, który wygląda pysznie.Pozdrawiam, Laura

Anonimowy pisze...

Zupka palce lizać:)