MENU

25 sie 2010

Papryka słodko-kwaśna

Słoiki, w których będziemy marynowali przetwory należy dobrze wymyć a następnie obgotować w wodzie z octem. To samo robimy z pokrywkami. Na blaszkę do pieczenia nakładamy czystą szmatkę, na której układamy „obgotowane” słoiki (pokrywki odkładamy).Tak przygotowaną blachę wkładamy do ciepłego piekarnika. Osuszamy. Składniki na 5 dużych słoików.

składniki:
ok. 10 sztuk dużej czerwonej papryki
500 g cebuli
olej
składniki marynaty:
3 l wody
400 ml octu
ok. 60 g soli
ok. 200 g cukru
2 łyżki ziaren ziela angielskiego
3 łyżki białej gorczycy
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
10 listków laurowych
wykonanie:
składniki zalewy gotujemy pod przykryciem na małym gazie przez pół godziny. Następnie odstawiamy do przestygnięcia. Paprykę myjemy i usuwamy ogonki, nasionka i białe błonki. następnie kroimy w paski.
Cebulę obieramy i kroimy w krążki lub piórka.Na dnie czystych słoików układamy po kilka piórek cebuli, następnie ściśle wkładamy pokrojoną paprykę. Na górę wlewamy po łyżce oleju i wkładamy po 1-2 listki laurowe z zalewy. Słoiki napełniamy przestudzoną zalewą wraz z ziarnami i mocno zakręcamy.
Paprykę w słoikach pasteryzujemy (gotujemy) ok. 15-20 minut od chwili zagotowania się wody. Wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Są smaczne już po kilku dniach. Smacznego!

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Jasne a ja myślałem, że taką paprykę to tylko w sklepie można kupić. Smak tej papryki jest niepowtarzalny. Co prawda trzeba później myć ręce (papryka jest tłusta) ale zapewniam, że warto... Mniam
Stefan z Białegostoku