MENU

28 paź 2010

Przepis na Omlet Cesarza z sosem śliwkowym i goździkami

Z podanych składników zrobicie jedną dużą bądź dwie mniejsze porcje.


składniki na sos śliwkowy:
250 g mrożonych śliwek
2 łyżki cukru
3 goździki
3 łyżki wody
składniki na cisto:
2 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki mleka
2 łyżki cukru
olej do usmażenia omleta lub 1 łyżka masła
wykonanie:
śliwki wkładamy do garnka i podlewamy wodą, wstawiamy na palnik i grzejemy do roztopienia. Następnie dodajemy cukier i goździki. Bez pokrywki gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Z jajek oddzielamy żółtka i białka. Żółtka ubijamy z cukrem na białą masę a następnie dodajemy mąkę oraz mleko. Miksujemy i odstawiamy. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę a następnie wmieszamy je łyżką do masy “żółtkowej”. Nagrzewamy patelnię z olejem i wlewamy ciasto. Całe ciasto wlewamy na patelnię o średnicy ok. 25 cm, jeżeli jest mniejsza możemy podzielić na dwie porcje i usmażyć. Omlet będzie gruby i lekki w środku. Kroimy bądź kruszymy omlet na mniejsze cząstki, polewamy sosem śliwkowym i sypiemy pudrem. Gotowe!

Brak komentarzy: