MENU

23 cze 2011

Przepis na tarte z cytrynowym budyniem

To najłatwiejszy przepis na spód - tarte z jakim kiedykolwiek się spotkałam (Małgosia P. -merci becaoup). Polecam, pamiętajcie, że jest to ciasto, które najlepsze jest na następny dzień (po upieczeniu jest twarde)



składniki na spód:
8 dużych łyżek przesianej mąki
4 łyżki cukru
pół kostki roztopionego i schłodzonego masła
ew. łyżka wody lub śmietany (tylko jeżeli ciasto będzie mało zwięzłe)
składniki na masę:
2 budynie śmietankowe z cukrem
sok z 4 cytryn
pół szklanki cukru
owoce do ozdoby
wykonanie:
do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto i jeżeli jest potrzeba dodajemy łyżkę wody lub śmietany. Wyrobione wkładamy na 20 minut do lodówki. Schłodzone wałkujemy bądź wylepiamy nim formę na tarte. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i wysypujemy fasolą (robimy obciążenie). Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 15 minut. Następnie ściągamy folię i pieczemy kolejne 15-20 minut, aż do zarumienienia. Upieczone wyjmujemy i schładzamy. W tym czasie do naczynia wlewamy sok z cytryn oraz wodę, tak aby w sumie płynu było pół litra. Z tego odlewamy pół szklanki, w której mieszamy 2 budynie a resztę musimy zagotować. Do gotującego się płynu wlewamy płyn z budyniami. Mieszamy aby się nie przypaliło. Kiedy masa zgęstnieje, gorącą wylewamy na tarte. Po wystudzeniu ozdabiamy owocami, możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

KAMA bardzo dziekuje za "chochlika", pozdrawiam, Laura