MENU

20 cze 2011

Przepis na szpinak z cieciorką na ciepło

Cieciorka to nic innego jak ciecierzyca czyli groch włoski. Cieciorka była używana w kuchni staropolskiej, niestety dziś jest rzadko wykorzystywana. Ze znanych potraw do których zrobienia stosuje się cieciorkę to humus oraz falafel. Spróbujcie…


składniki:
puszka cieciorki
pęczek szpinaku
3 ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
płatki papryczki chilli
sól i pieprz
łyżka oliwy
wykonanie:
ciecierzycę z puszki wykładamy na sitko i przelewamy wodą., odsączamy. Do garnka wrzucamy umyty nie odsączony szpinak i pod przykryciem dusimy aż zmniejszy swoja objętość. Na rozgrzaną oliwę dajemy szpinak, posiekany czosnek oraz cieciorkę. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz chilli. Polewamy sokiem z cytryny. Układamy na talerzu. Gotowe!

Brak komentarzy: