MENU

20 cze 2011

Przepis na kaszę kuskus w towarzystwie warzyw z patelni

Danie jest bardzo proste i bardzo szybkie. Kasza Kuskus otrzymywana jest z pszenicy. W krajach muzułmańskich stanowi symbol szczęścia i dostatku. Niech znajdzie się również na naszych stołach, niosąc radość z jedzenia. Z podanych składników otrzymacie dwie duże porcje.


składniki:
pół opakowania kaszy kuskus
pół dużej papryki czerwonej
pół dużej papryki zielonej
średniej wielkości cebula
pół cukinii
pół kostki z warzyw
sól
pieprz- pikantna mieszanka pieprzów
łyżka masła
łyżka oliwy
ewentualnie do posypania ser pleśniowy (ciekawa opcja smakowa)
wykonanie:
kaszę kuskus wsypujemy do naczynia, a następnie zalewamy wrzącą wodą tak aby tafla wody była ok. 0,5 cm nad powierzchnią kaszy. Dodajemy pół kostki wywaru warzywnego. Odstawiamy do napęcznienia (ok. 5 minut). Na patelnie dajemy masło i oliwę a następnie wrzucamy pokrojone w kostkę papryki oraz cukinię. Podsmażamy ok. 4 minuty, a następnie dajemy cebulkę. Wszystko razem podsmażamy do miękkości. Doprawiamy sola i pieprzem. Na talerz wysypujemy kaszę, na kaszę warzywa i wszystko posypujemy pokuszonym serem pleśniowym. Smacznego!

Brak komentarzy: