MENU

5 cze 2010

Ciasto ptysiowe

Ciasto ptysiowe -parzone powstało we Francji. Dla Francuzów ptyś wygląda jak główka kapusty stąd nazywają ptysie właśnie kapustkami. Ciasto na pyszne ptysie to ciasto parzone. Pierwsze parzymy czyli gotujemy w garnku a następnie pieczemy w piekarniku. Na wysokość ciasta ptysiowego ma wpływ para wodna, stąd pamiętajcie o ustawieniu na dnie piekarnika naczynia z wodą. Im więcej pary tym wyższe ptysie. I nie potrzebujemy do tego żadnego proszku i żadnych drożdży. Do wytwarzania pary nie używajcie termo-obiegu- ptysie tego nie lubią.


Z podanych składników zrobicie 10 sztuk. Ciasto ma neutralny smak stąd można je wypełnić zarówno słodkimi masami, budyniami i ubitą śmietanką jak również pikantnymi kompozycjami.


Składniki:

100 gramów mąki
50 gramów masła
125 ml wody
2 jajka
szczypta soli
śmietanka 36%
cukier puder
wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni, na spodzie kładziemy pojemnik z wodą. W garnku ustawionym na małym ogniu, rozpuszczamy w wodzie (125 ml) masło. Następnie dosypujemy przesianą przez sitko mąkę. Zwinnie mieszamy i kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia, zdejmujemy z ognia i studzimy (ok. 5 min). Jajka miksujemy z szczyptą soli i stopniowo dodajemy do ciasta i mieszamy mikserem (spiralna końcówka do wyrabiania). Na blachę piekarnikową nakładamy papier do pieczenia i szprycą bądź łyżeczką formujemy zgrabne kopczyki, pamiętając o pozostawieniu odstępu (ok. 4 cm). Pieczemy ok. 35-40 min, aż do momentu kiedy ptysie się zarumienią. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu wyjąć i przekroić na pół i wypełnić masą np. ubitą śmietanką 36% z cukrem pudrem. Gotowe!

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Bardzo podoba mi się to, że poza składnikami i sposobem przyrządzenia jest jeszcze jakaś ciekawostka o potrawie. Mogłem błysnąć przy dziewczynie. Jej mina była bezcenna - i to dzięki Pani! Dziękuję!

Laura pisze...

Bardzo się cieszę, że Pan zawitał do Kulinarnej Pokusy. Życzę dalszych kulinarnych podbojów swojej dziewczyny. Laura