MENU

25 mar 2011

Przepis na czekoladowe babeczki podpite

Wpadłam na pomysł aby połączyć czekoladowe ciasto z ciastem muffinkowym  a do tego miksu dorzucić wiśnie oraz dolać wiśniówkę. Efekt końcowy jest zaskakująco pyszny. Z podanych składników upieczecie 12 babeczek na jednym ogniu. Polecam!




składniki:
250 g maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
100 g cukru
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
pół szklanki mleka
pół szklanki wiśniówki oraz szklanka wiśni (bez pestek)
jajko
wykonanie:
piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Masło oraz czekoladę rozpuszczamy w rondlu-studzimy. Następnie dolewamy wiśniówkę i mieszamy. W innym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao. Dolewamy mleko, dodajemy jako i miksujemy. Następni dolewamy roztopioną czekoladę z masłem. Miksujemy. Na samym końcu dodajemy wiśnie i mieszamy łyżką. Formę do muf finek wykładamy papilotami. Do każdej formy wlewamy 3 / 4 wysokości. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Gotowe!

5 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Jeśli to te cuda jadłam ostatnio, to z pełną odpowiedzialnością mogę zachecić wszystkich do wypróbowania tego przepisu. Po prostu niebo w gębie :)

--J

Anonimowy pisze...

Witaj Justynko, tak to te babeczki, dziękuje za komentarz. Życzę Ci wspaniałych kulinarnych odkryć, Laura

Paulina pisze...

Deser o jakim można marzyć :) wiem co piszę miałam okazję skosztować tych pysznych babeczek! polecam :)

Paulina

Paulina pisze...

Deser o jakim można marzyć :) wiem co piszę miałam okazję skosztować tych pysznych babeczek! polecam :)

Paulina

Anonimowy pisze...

Paulinko dziękuje za pyszny komentarz, Laura