MENU

1 kwi 2011

Wielkanocne jajko w gnieździe tuńczyka

 Spróbujcie, jest to ciekawa opcja podawania jajek nie tylko od święta.
Z podanych składników zrobicie cztery porcje.



składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym (w wodzie)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko surowe + 4 jajka na twardo
1 cm imbiru
Łyżeczka mielonej kolendry
kilka łyżek bułki tartej (do tuńczykowej masy oraz do panierki)
dodatkowo: pomidory, kiełki
olej rzepakowy do smażenia
sól
pieprz
wykonanie:
tuńczyka odsączamy na sicie. Cebulę siekamy wraz z czosnkiem i imbirem a następnie wraz
z tuńczykiem wrzucamy do blendera .Miksujemy. Masę przekładamy do miski, dodajemy surowe jajko i przyprawy. Wszystko mieszamy. Następnie dodajemy bułkę tartą, (tyle aby ciasto się nie rozpadało tylko przyjęło strukturę łatwą do formowania) i tworzymy cztery grubsze kule, w których na środku robimy łyżeczką wgłębienie na jajko. Takie cztery porcje odstawiamy na 15 minut do lodówki. Po wyciągnięciu, układamy je na rozgrzanym oleju i smażymy z każdej strony (w sumie ok. 5 minut aż będą rumiane). Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym i na każdym “ gnieździe” układamy jajko. Ozdabiamy np. pomidorami, kiełkami, rzeżuchą….. Smacznego!

Brak komentarzy: