MENU

1 kwi 2011

Przepis na pasztet z pistacjami

Jest to przepyszny domowej roboty pasztet, i wierzcie mi takiego w sklepie nie kupicie. Zachecam do wyrobów domowych, przynajmniej będziecie wiedzeć co zjadacie. Spróbujcie sami....




składniki:
3 duże nogi z kurczaka
0,5 kg drobiowej wątróbki
3 / 4 szklanki śmietanki 30 %
100 ml oleju
100 ml wiśniówki (opcjonalnie)
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
100 g pistacji
2 jajka (rozbełtane)
2 łyżki maggi bądź sosu sojowego
sól
pieprz
pół łyżeczki mielonego imbiru
2 duże łyżki masła
wykonanie:
pistację obieramy i gotujemy 4 minuty, następnie ścigamy łuski. Odstawiamy. Łyżkę masła roztapiamy i podsmażamy na nim nóżki z kurczaka. Następnie przerzucamy je do rondla, przykrywamy wodą, dodajemy marchewkę, pietruszkę, ziele angielski i liście laurowe. Gotujemy do miękkości. Kiedy będą ugotowane, studzimy i obieramy mięso. Z rosołu wyciągamy marchewkę i pietruszkę. Na patelni na drugiej łyżce masła podsmażamy posiekaną cebulkę. Kiedy się zarumieni dodajemy wątróbkę i znowu podsmażamy. Gotową wątróbkę wraz z cebulką, mięsem z kurczaka, marchewką i pietruszką wrzucamy do blendera i miksujemy na masę (można użyć maszynki do mięsa, z tym, że trzeba będzie kilka razy przemielić masę ). Kiedy składniki się połączą dodajemy śmietanę, wiśniówkę i rozbełtane jajka, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy olej i przyprawy: sól, pieprz, maggi, imbir. Mieszamy. Na samym końcu wsypujemy pistacje. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Formę tzw. keksówkę, ścielimy papierem do pieczenia. Wlewamy masę, która będzie dość rzadka. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 1 godzinę, następnie skręcamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze pół godziny. Pasztet troszkę urośnie. Wyjmujemy i studzimy. Podajemy z żurawiną. Pycha!

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Za ten pasztet niskie ukłony, poprostu będę go zawsze robił i nie kupię już w sklepie, pozdrawiam, Eryk