MENU

19 kwi 2011

Przepis na jajka w ziołowej zalewie

Jest to wspaniały przepis nie tylko na Wielkanoc. Jajka przygotowane w zalewie mają wyśmienity, kremowy smak. Warto spróbować, a użyty w przepisie rozmaryn ma właściwości poprawiające trawienie, co podczas świąt może się przydać.



składniki:
6 jajek
1,5 łyżki soli
2 liście laurowe
1 łyżka kminku
kilka gałązek rozmarynu
ok. 5 szklanek wody
wykonanie:
jajka myjemy i nakłuwamy igłą przy szerszym końcu . Wodę wraz z przyprawami gotujemy ok. 5 minut. Następnie do zalewy wrzucamy jajka i gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie jajka wyjmujemy i studzimy. Zalewę również musimy ostudzić. Zimne jajka ostrożnie musimy nadtłuc aby skorupka popękała i aby zalewa z łatwością mogła wpłynąć do środka. Następnie umieszczamy je w naczyniu i zalewamy zimną zalewą. Odstawiamy w chłodne miejsce na dobę. Smacznego!

Brak komentarzy: