MENU

2 cze 2010

Biszkoptowa rolada malinowa

Malina, która ma niepowtarzalny zapach i smak, była znana już przez mieszkańców Troi i jest ceniona do dziś za swoje niezwykłe właściwości. Ten mały owoc zawiera szereg witamin: E, C, B1,B2,B6 oraz bogactwo składników mineralnych: wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor, miedź, potas. Poza tą mieszanką są jeszcze pektyny, antocyjany, kwasy organiczne oraz naturalnie słodząca fruktoza. Właściwości malin jest tak wiele, iż trzeba byłoby stworzyć nowego bloga. Maliny mają również olbrzymie zastosowanie w kosmetyce. Kiedy nasi przodkowie, nie mieli gotowych farb do koloryzacji włosów stosowali wywar z liści malin połączony z potażem (węglan potasu, który powstaje po spaleniu węgla drzewnego). Po takiej mieszance włosy stawały się kruczo czarne.




Składniki:

7 jajek
100 gramów cukru kryształ
140 gramów mąki pszennej
1 łyżka oleju
1 cukier waniliowy
słoik dżemu malinowego
cukier puder do posypki
szczypta soli
wykonanie:
włączamy piekarnik na 220 stopni. Białka ze szczyptą soli ubić na puszystą pianę. Na końcu ubijania stopniowo dodajemy cukier kryształ oraz cukier waniliowy. Cały czas miksując dodajemy po kolei żółtka, przesianą przez sitko mąkę oraz olej. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową( to blacha, która jest w zestawie z kuchenką- ok. 40x40cm) wylewamy ciasto, wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 12-15 minut. Biszkopt powinien być brązowo- złoty. Wyjmujemy z piekarnika, chwilkę studzimy abyśmy bez problemu, mogli go przełożyć na drugą stronę i zdjąć z niego papier. Na cieście rozkładamy równo dżem. Przy pomocy ściereczki bądź papieru zwijamy roladę, dżemem do środka. Kiedy zawiniemy roladę, zawińmy ją ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia. Dzięki temu, że zostawiamy ją owiniętą szmatką rolada nabierze kształtu. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy: