MENU

9 lip 2012

Pappardelle z pomidorami

Makaron przygotowany w domu jest aromatyczny i pyszny. Pappardelle to makaron w wersji “szeroka wstążka”.Przepis jest naprawdę bardzo łatwy.


składniki na makaron:200 g mąki pszennej
2 jajka
łyżka oliwy
szczypta soli
reszta składników (opcjonalnie):
250 g małych pomidorków
cebulka
2 ząbki czosnku
rozmaryn
łyżka masła i oliwy
sól, pieprz
wykonanie:
mąkę przesiewamy do miski , dodajemy rozmącone jajka, oliwę i szczyptę soli. Wszystko mieszamy a następnie wyrabiamy ok. 6-8 minut. Ciasto ma być lśniące i odchodzić od ręki. Zwijamy w folie i wkładamy do lodówki na 20 minut. Następnie wałkujemy w prostokąt i zwijamy rulon (dłuższy bok). Rulon kroimy na paski 2 cm. Paski rozkładamy na płasko na posypanej mąką stolnicy. Makaron podsuszamy ok. 20 minut. W garnku gotujemy wodę z odrobiną oliwy i soli. Wrzucamy makaron i gotujemy ok. 10 min. Na patelni roztapiamy masło z oliwą i podsmażamy cebulkę. Dodajemy pokrojone pomidorki, czosnek i rozmaryn. Wszystko podsmażamy. Doprawiamy do smaku. solą i pieprzem. Odcedzony makaron wrzucamy na patelnie i wszystko razem podsmażamy do 5 minut.

Brak komentarzy: