MENU

4 lip 2012

Wątróbka z sosem malinowym

Nie należę do osób, które lubią wątróbkę, ale to połączenie smaków jest wyśmienite i dla mnie zdrowa wątróbka jest do zjedzenia. Pyszności, polecam.


składniki:
na trzy porcje
300 g wątróbki drobiowej
szklanka malin plus maliny do ozdoby
łyżka octu balsamicznego
2 łyżki miodu
50 ml białego wina
łyżka masła
mąka (2 łyżki)
pół szklanki mleka do moczenia wątróbki(opcjonalnie)
rukola
sól
wykonanie:wątróbkę zalewamy mlekiem i moczymy prze pół godziny. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na maśle (ważne, aby nie przykrywać patelni pokrywką). Do garnka wrzucamy maliny, wlewamy wino, ocet balsamiczny, miód. Wszystko musimy podgotować (ok. 3 minuty), a następnie przetrzeć przez sitko. Przetarty sos trzymamy na małym ogniu przez 5 minut. Usmażoną wątróbkę solimy i układamy na rukoli. Posypujemy malinami a w osobnym naczynku podajemy sos

Brak komentarzy: