MENU

14 sty 2011

Przepis na śledzie w buraczkach

W przepisie użyłam zielone jabłko "Granny Smith" czyli "Babunia Smith". Odmiana ta została wyselekcjonowana przez sadownika Thomasa Smitha, a odkryta w stanie dzikim w Sydnej przez jego żonę. Jabłka te są polecane do sałatek ponieważ, nie ciemnieją tak szybko jak pozostałe odmiany.

składniki:
4 płaty śledziowe np. w przyprawach korzennych (jeżeli kupicie solone, to przez godzinkę moczcie je w niegazowanej wodzie mineralnej)
1 jabłko np. Granny Smith (obrane i pokrojone w kostkę)
1 cebula (obrane, pokrojona w kostkę. Cebulę należy wymoczyć w wodzie i odsączyć)
2 średnie buraki (ugotowane w skórce, obrane i pokrojone w kostkę)
majonez
śmietana
pieprz
wykonanie:
Śledzie, jabłko, cebulę i buraczki mieszamy. Do garnuszka dajemy 2 łyżki majonezu i 2 łyżki śmietany, mieszamy. Doprawiamy pieprzem i wylewamy sos na sałatkę. Wszystko mieszamy. Gotowe!

Brak komentarzy: