MENU

21 lut 2011

Przepis na drożdżówki w papilotach

 Tradycyjne drożdżowe ciasto ale nietypowy kształt. Zwykle drożdżówki są duże i czasami nie można ich zjeść, dlatego postanowiłam upiec małe drożdżówki w kształcie róż. Wykorzystałam do tego papiloty na muf finki. Pomysł ciekawy i bardzo smaczny. Polecam!


składniki na zaczyn:
30 g świeżych drożdży
1/3 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka cukru
2/4 szklanki mąki pszennej
(zaczyn ma mieć konsystencje gęstej śmietany) 
pozostałe składniki ciasta :
4 żółtka
pół szklanki cukru pudru
3 szklanki mąki pszennej
4 łyżki roztopionego masła
dżem np. truskawkowy 
wykonanie:
w rondlu topimy i odstawiamy do ostygnięcia masło. Zabieramy się za zaczyn. Do miski wlewamy letnie mleko, wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i mąkę. Wszystko mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut, aż zaczyn wyrośnie. W taki sposób sprawdzamy świeżość drożdży, jak zaczyn rośnie to jest ok. W drugiej misce ubijamy żółtka z cukrem pudrem, aż masa będzie biała. Dodajemy przesianą mąkę oraz zaczyn i wyrabiamy.Następnie wlewamy ostudzone roztopione masło. Jeżeli ciasto będzie za lepkie możemy dosypać odrobinę mąki. Wyrabiamy. Ciasto ma być gładkie i lśniące. Odstawiamy je pod przykryciem do wyrośnięcia- aż podwoi swoja objętość. Kiedy ta chwila nastąpi, przekładamy na stolnicę i wałkujemy na ok. 1,5 centymetra grubości. Następnie smarujemy ciasto dżemem i zwijamy w rulonik (jak roladę). Następnie kroimy na 3 cm kawałki i wkładamy do papilotek. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni., w tym czasie bułeczki spokojnie rosną. Umieszczamy drożdżówki w piekarniku i pieczemy 20 minut (aż się zarumienią). Wyjdzie ok. 10 różyczek. Smacznego!

Brak komentarzy: