MENU

23 lut 2011

Przepis na drożdżówki w domu robione

Drożdżówki domowe to coś pysznego, żadnych spulchniaczy, sztucznych dodatków smakowych. Podany przepis jest prosty i z pewnością upieczecie 15 pysznych drożdżówek z serem. Polecam!


składniki na zaczyn:
30 g świeżych drożdży
1/3 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka cukru
2/4 szklanki mąki pszennej
(zaczyn ma mieć konsystencje gęstej śmietany) 
pozostałe składniki ciasta:
4 żółtka
pół szklanki cukru pudru
3 szklanki mąki pszennej
4 łyżki roztopionego masła
1 jajko do polakierowania drożdżówek 
 składniki na masę serową:
300 g zmielonego sera ( ja kupuję w pojemnikach już gotowy)
4 łyżki masła
1 żółtko
pół szklanki cukru pudru
łyżeczka esencji waniliowej.
wykonanie: 
w rondlu topimy i odstawiamy do ostygnięcia masło. Zabieramy się za zaczyn. Do miski wlewamy letnie mleko, wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i mąkę. Wszystko mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut, aż zaczyn wyrośnie. W taki sposób sprawdzamy świeżość drożdży, jak zaczyn rośnie to jest ok. jak nie to idziemy do sklepu po świeże. W drugiej misce ubijamy żółtka z cukrem pudrem, aż masa będzie biała. Dodajemy przesianą mąkę oraz zaczyn i wyrabiamy. Jeżeli ciasto będzie za lepkie możemy dosypać odrobinę mąki. Następnie wlewamy ostudzone roztopione masło. Wyrabiamy. Ciasto ma być gładkie i lśniące. Odstawiamy je pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objętość. Zabieramy się za masę. W misce miksujemy masło z cukrem pudrem aż zrobi się masa (na początku są kulki). Dodajemy żółtko i wanilię. Miksujemy. Następnie dodajemy po łyżce sera. Miksujemy i gotowe. Kiedy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę i wałkujemy na ok. 2 centymetry grubości. Następnie wycinamy dużą szklanką koła. Powinniśmy uzyskać ok. 15 sztuk, ale to zależy od szklanki. Układamy je na blaszce na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Następnie bierzemy kieliszek i jego spodem robimy
w każdym kole wgłębienie, poprawiamy palcami. Do wgłębienia dajemy kopiatą łyżkę sera. Następnie rozbełtanym jajkiem przy pomocy pędzla malujemy po cieście( nie po serze)- robimy glazurę. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 22 minut, aż się zarumienią. Smacznego!

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Dziękuje za pyszne bułeczki, miałem okazję spróbować i powiem "poprostu wymiatasz" ukłony, L.P.

Anonimowy pisze...

Witaj, to dla mnie dopiero początek,i cieszę się, że sie podoba i smakuje. Pozdrawiam, Laura