MENU

19 maj 2011

Przepis na bananowy chłodnik z prażonymi migdałami

Kiedy na zewnątrz ciepło nie ma nic lepszego niż chłodnik, a taki który podany jest z prażonymi migdałami smakuje wyśmienicie.



składniki:
0,5 l mleka
paczka cukru waniliowego
3 banany
1 cała brzoskwinia (może być z puszki)
połówka cytryny
płatki migdałów, bądź migdały obrane i posiekane
wykonanie:
Mleko musimy zagrzać tak aby cukier waniliowy się rozpuścił. Czekamy aż mleko wystygnie. Banany kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny a następnie wrzucamy je do zimnego mleka. Miksujemy. Powstały krem wstawiamy do lodówki aby schłodzić (ok. 20 minut). W tym czasie na suchą i rozgrzaną patelnię wrzucamy migdały - prażymy aż nabiorą brązowego koloru. Wyjmujemy z lodówki chłodnik, wkrajamy brzoskwinię, wylewamy na talerz/kokilkę i posypujemy migdałami. Gotowe!

Brak komentarzy: