MENU

19 maj 2011

Przepis na młodą kapustę

Uwielbiam młodą kapustę, zwłaszcza na sposób w jaki ją przyrządzam. Sami spróbujcie…



składniki:
młoda kapusta
1 duża cebula
3 łyżki masła
100 ml wody/wywaru z warzyw
łyżka suchych warzyw
koniecznie pikantna mieszanka pieprzów
sól
koperek
wykonanie:
kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka/patelni z roztopionymi 2 łyżkami masła. Podsmażamy ok. 5 minut. W tym czasie kroimy cebulę w półksiężyce, lekko solimy i szklimy na pozostałym maśle. Następnie kapustę podlewamy wodą, dodajemy zeszkloną cebulę, suche warzywa, doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko dusimy pod przykryciem kolejne 5-7 minut. Uważajcie aby się nie przypaliło, stąd lepiej zmniejszyć ogień. Na końcu dodajemy koperek. Smacznego!

Brak komentarzy: