MENU

15 maj 2011

Przepis na bakłażana po generalsku

O bakłażanie już pisałam, z ciekawostek przypomnę, iż jest on krewnym tytoniu. W tym przepisie zostanie przerobiony na kotleta z serem feta. Przepis szybki, łatwy a danie smaczne i sycące.


składniki:
1 średniej wielkości bakłażan
200 g sera feta
mała cebula
jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta soli
pieprz- najlepiej pikantna mieszanka pieprzów
ew. łyżka suszonych warzyw (bez soli)
łyżka masła do zeszklenia cebuli
olej
ew. bułka tarta
jogurt do ozdoby
wykonanie:
nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Po odcięciu ogonka, kroimy bakłażana wzdłuż na centymetrowe plastry. Układamy plastry na blasze, lekko solimy i skrapiamy olejem (dzięki soli bakłażan nie wchłonie oleju). Wkładamy do piekarnika i zostawiamy na 15 minut. W tym czasie siekamy cebulkę i szklimy na maśle. Po wyjęciu bakłażana z piekarnika, pozostawiamy go do wystudzenia. Następnie bakłażana kroimy na centymetrowe kostki, dodajemy rozgnieciony ser feta, cebulkę, natkę pietruszki, jajko, przyprawy. Pamiętajmy, że bakłażan nie ma wyraźnego smaku, stąd należy go dobrze doprawić. Nie dodajcie już soli, ponieważ feta ma jej w sobie dużą ilość. Wszystko mieszamy. Jeżeli konsystencja będzie na tyle rzadka, iż będzie nam trudno zrobić kotleciki, dodajemy bułkę tartą. Do robienia kotlecików przyda się gałka do ziemniaków, dzięki której będą równe. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy bakłażanowe kotleciki z obu stron. Podajemy z jogurtem naturalnym (najlepiej z bałkańskim) oraz np. z truskawkami, które nie tylko wizualnie ale
i w połączeniu z bakłażanem wzbogacą smak potrawy. Smacznego!

Brak komentarzy: