MENU

26 kwi 2011

Przepis na ciasto orzechowiec

Pyszne kruche ciasto z delikatnym waniliowym kremem oraz słodkimi orzechami w miodzie to wystarczająca reklama tego przepisu…


składniki na kruche ciasto:
1 / 2 kg mąki
200 g masła
4 łyżki miodu (lub pół szklanki cukru)
2 całe jajka
pół łyżeczki sody oczyszczonej
składniki na krem waniliowy:
1 / 2 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka esencji waniliowej (bądź paczka cukru waniliowego)
50 g cukru
100 g masła o temp. pokojowej!
składniki na masę orzechową:
250 g orzechów włoskich
2 łyżki miodu
1 / 2 kostki masła
100 g cukru
wykonanie:
nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sodę , masło i wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy miód i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Jedną część wkładamy do lodówki a drugą wałkujemy i dajemy do prostokątnej formy ok. 23/36 cm wypełnionej papierem do pieczenia. Ciasto umieszczamy w piekarniku na 20 minut. W tym czasie w rondlu roztapiamy masło, miód, cukier i wrzucamy orzechy. Wszystko razem mieszamy aż orzechy ładnie się zlepią (2 minuty). Następnie wałkujemy drugą porce ciasta, wkładamy do formy z papierem i zalewamy orzechową masą. Wyciągamy z piekarnika upieczony jeden spód i umieszczamy następny z orzechami również na 20 minut. Zabieramy się za krem. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki a całą resztę musimy zagotować. Do mleka w szklance wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier i wanilię. Wszystko mieszamy. Kiedy mleko w rondlu się zagotuje dolewamy mieszankę ze szklanki i wszystko na małym ogniu mieszamy i gotujemy aż zaczną pojawiać się bąbelki i masa lekko zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie w misce miksujemy masło aby powstała gładka masa i po jednej łyżce dodajemy ugotowaną masę waniliową. Miksujemy razem. Następnie gotowy krem wykładamy na ciasto bez orzechów i przykrywamy blatem z orzechami. Odstawiamy w chłodne miejsce ale nie polecam lodówki. Ciasto najlepsze jest na 2 a nawet 3 dzień ponieważ jest to ciasto kruche, które po upieczeniu jest twarde. Smacznego!

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Ciasto pyszne:)
Także nie polecam ciasta trzymać w lodówce.Nie wiem dlaczego masa trochę się leje.