MENU

15 mar 2011

Przepis na łososia w pomarańczach skąpanego

Przepis dostałam od Justyny Ż. z Krakowa, która podobnie jak ja lubi kulinarne eksperymenty, stąd też lekko przepis zmodyfikowałam. Z podanych składników otrzymacie dwie duże porcje. Przepis jest szybki a danie  pyszne.
Justynka dzięki!



składniki:
filet z łososia (ok. 450 g)
2 duże pory ( użyjemy tylko białe części, zielone zostawiamy np. do zupy)
2 duże pomarańcze
szklanka soku pomarańczowego
2 łyżki masła
łyżka soku z cytryny
koperek
szczypta soli
szczypta pieprzu np. pikantna mieszanka pieprzów bądź biały pieprz 
wykonanie:
z fileta ściągamy skórę (nie będzie nam potrzebna, ale warto zostawić w zamrażalce np. na wywar do zupy rybnej). Rybę dzielimy na dwie równe części, następnie skrapiamy sokiem z cytryny,przyprawiamy solą
i pieprzem. Odstawiamy. Pory kroimy na grubsze krążki i wrzucamy na patelnię z masłem. Doprawiamy solą
i pieprzem. Dusimy do miękkości (ok. 10 minut). W tym czasie wyciskamy z pomarańczy sok z miąższem. Kiedy pory będą miękkie układamy na nich rybę i wszystko zalewamy szklanką soku pomarańczowego. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu 15 minut. Pod koniec duszenia ściągamy pokrywkę i zwiększamy ogień aby odparować połowę soku. Na drugą patelnie wylewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i tak samo odparowujemy nadmiar soku, do czasu aż powstanie gesty pomarańczowy sos. Rybę i pory posypujemy koperkiem. Układamy na talerzu i polewamy sosem pomarańczowym. Smacznego!

Brak komentarzy: