MENU

15 paź 2010

Rolada z jabłkami

 Moja rada- jeżeli używamy owoce, które mają tendencje do puszczania soku i rozmiękczania ciasta, to posypmy je bułką tartą. Bułka wchłonie nadmiar soku. Nie ma żadnego wpływu na końcowy smak ciasta.

składniki:
7 jajek
100 gramów cukru kryształ
140 gramów mąki pszennej
1 łyżka oleju
1 cukier waniliowy
5 dużych jabłek
opcjonalnie łyżeczka cynamonu
3-4 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypki
szczypta soli
wykonanie:
włączamy piekarnik na 220 stopni. Białka ze szczyptą soli ubijamy na puszystą pianę. Na końcu ubijania stopniowo dodajemy cukier kryształ oraz cukier waniliowy. Cały czas miksując dodajemy po kolei żółtka, przesianą przez sitko mąkę oraz olej. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową( to blacha, która jest w zestawie z kuchenką- ok. 40x40cm) układamy ćwiartki jabłek, posypujemy je bułką tartą (jeżeli ktoś chce również cynamonem), a na nie wylewamy cisto, wyrównujemy ( jabłka układamy od dłuższego boku do dłuższego- będzie łatwiej zwijać roladę). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Biszkopt powinien być brązowo- złoty. Wyjmujemy z piekarnika, chwilkę studzimy abyśmy bez problemu, mogli go przełożyć na drugą stronę i zdjąć z niego papier. Przy pomocy ściereczki bądź papieru zwijamy roladę, jabłkami do środka. Kiedy zawiniemy mocno otoczmy ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia. Dzięki temu, że zostawiamy ją owiniętą szmatką rolada nabierze kształtu. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy: