MENU

6 wrz 2010

Puszysty sernik z żurawiną

Żurawina znajduje się w czołówce roślin o właściwościach prozdrowotnych. Zawiera błonnik, witaminę B1, B2 oraz sole mineralne: wapń, fosfor i miedź. Coraz częściej stosuje się sok z żurawiny jako środek konserwujący. O właściwościach żurawiny można napisać nowy blog, jest ich tak wiele. Przed nami zimne dni, zaopatrzmy nasze spiżarnie w ten owoc i zjadajmy go często. W poniższym cieście zastąpiłam rodzynki suszona żurawiną, efekt był fantastycznie smaczny. Polecam jest to naprawdę prosty przepis, pomimo takiej dużej ilosci składników!

składniki na ciasto:

300 g mąki
100 g masła (miękkie, trzymane w temperaturze pokojowej)
5 łyżek cukru pudru
1 jajko
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany 18 %
składniki na masę:
1 kg sera (gotowy w kubełku twaróg)
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
2 paczuszki cukru waniliowego
¾ szklanki cukru kryształu
2 całe jajka oraz 4 żółtka
0,5 szklanki oleju rzepakowego
paczka suszonej żurawiny (ilość dowolna)
składniki na wierzch:
4 białka
6 łyżek cukru kryształu
żurawina do ozdoby
wykonanie ciasta:
piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy całą resztę składników. Pierwsze siekamy wszystko nożem a następnie wyrabiamy ręką. Kiedy ciasto jest zwarte lekko, wałkujemy i wykładamy nim spód blachy do pieczenia (25 cm /40 cm), którą wykładamy papierem do pieczenią bądź smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Palcami wyrównujemy ciasto- po prostu wylepiamy dno formy. Formę z ciastem wkładamy do lodówki. Zabieramy się za masę. 2 całe jaka oraz 4 żółtka ubijamy mikserem dodając cukier oraz cukier waniliowy. Miksujemy, aż masa stanie się biała i puszysta. Do masy dodajemy po łyżce sera cały czas miksując. W dwóch szklankach mleka rozpuszczamy budynie i powoli dolewamy do masy, ciągle miksując. Następnie wlewamy olej, miksujemy. Masa będzie rzadka, taka ma być. Wyjmujemy formę z lodówki, na ciasto wsypujemy żurawinę i wlewamy masę serową. Blachę wkładamy do piekarnika (na środek). Pieczemy ok. 50-60 minut, aż wierzch będzie rumiany. 5 minut przed końcem pieczenia z 4 białek i 6 łyżek cukru ubijamy pianę. Pierwsze ubijamy białka a pod koniec dodajemy cukier aby ja wzmocnić. Z piekarnika wyjmujemy ciasto i wykładamy na wierzch pianę z białek. Ciasto znowu wędruje do piekarnika na ok. 10 minut, aż piana się zrumieni. Po upieczeniu na chwilkę otwieramy piekarnik a następnie wyjmujemy ciasto. Najsmaczniejsze jest następnego dnia. Piana może być wysoka bądź opaść, nie wpływa to na smak. Smacznego!

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Super mi wyszedł. Dziękuję Ci. Bardzo smaczny i nawet nie trzeba dużo robić przy nim.
Kasia

Laura pisze...

Bardzo się sieszę, że ciasto smakuje. Pozdrawiam, Laura

Anonimowy pisze...

hi, new to the site, thanks.