MENU

6 wrz 2010

Zupa Babiego Lata- krem z dyni

Babie Lato to czas, w którym poza pajęczynami i mgłą pojawia się dynia. Warto wykorzystać to warzywo jak i pestki w kuchni. Zawarte w pestkach dyni tłuszcze, zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Bardzo dla nas zdrowe. Jest ponad 20 gatunków dyni, należy uważać ponieważ niektóre są tylko do ozdoby, a często są umieszczane w sklepach obok warzyw. Przekonałam się o tym na własnej skórze a raczej języku. Kupujmy tą dużą pomarańczową, tak będzie najpewniej.

składniki:

1,5 kg dyni (po obraniu ze skórki i wyrzuceniu środka z pestkami zostanie ok. 1 kg)
2 ziemniaki
2 marchewki
2 cebule
1 cm świeżego imbiru
1,5 l wywaru z warzyw lub rosołu
uprażone na suchej patelni pestki dyni
2 łyżki śmietany
łyżka masła
sól
pieprz
wykonanie:
ziemniaki, marchewkę oraz cebulę kroimy w gruba kostkę i podsmażamy na łyżce masła. Do garnka wlewamy wywar i wrzucamy podsmażone warzywa. Gotujemy. Dynię obieramy i wydrążamy, kroimy w kostkę. Dorzucamy do gotujących się warzyw. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż do momentu kiedy dynia zacznie się rozpadać a ziemniaki będą miękkie. Przecieramy przez tarkę(o średnich oczkach) imbir i dodajemy go do zupy. Następnie wszystko miksujemy blenderem. Do kremu dodajemy sól, pieprz. Chwilkę razem gotujemy. Na koniec dodajemy 2 łyżki Smetany. Śmietanę możemy też dodać na talerzu, jako keks. Krem posypujemy prażonymi pestkami dyni. Gotowe!

Brak komentarzy: