MENU

4 paź 2010

Ciasto marchewkowo-dyniowe

Miąższ dojrzałej dyni olbrzymiej zawiera 4,34-7,85% węglowodanów. Zawiera dużo karotenu (prowitamina A), a także pewne ilości witaminy B1, B2 i C. Dynia należy do rekordzistów wśród warzyw- najcięższa ważyła 630 kg. Jest to warzywo zapomniane w naszej kuchni ale warte odświeżenia.

składniki:
pół szklanki oleju
1,5 szklanki cukru
4 całe jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka marchewki, startej na drobnej tarce i odciśniętej z soku
2 szklanka dyni, startej na drobnej tarce i odciśnięta z soku
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
garstka posiekanych orzechów
wykonanie:
Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka, dalej miksujemy. Wlewamy olej na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem. Na samym końcu dodajemy marchewkę oraz dynię, wsypujemy orzechy.Mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do formy- babkowej. Pieczemy ok. 70 minut w temperaturze 180 stopni. Na wystudzone ciasto dałam ozdobę z marcepanu oraz lukier. Smacznego!

Brak komentarzy: