MENU

4 paź 2010

Szybka i gorąca potrawka z kurczaka

Jeżeli chcemy ugotować coś naprawdę szybko i smacznie to jest to idealne danie.
Dzięki temu, że kroimy fileta z kurczaka w plastry, danie przyrządzamy błyskawicznie. Natomiast przez to, że obróbka termiczna trwa krótko danie świetne smakuje.

składniki:
ok. 300 g 500 g fileta z kurczaka
8-10 pieczarek
1 cebula
pół puszki groszku konserwowego
¼ szklanki białego wina
płaska łyżka mąki
¾ szklanki śmietanki 18% do zup i sosów
2 łyżki masła
1 łyżka oleju rzepakowego
natka pietruszki
sól
pieprz
wykonanie:
fileta z kurczaka kroimy na cienki plasterki. Na patelni roztapiamy masło z olejem i wrzucamy plasterki kurczaka. Podsmażamy ok. 3-4 minuty. Dodajemy pokrojoną w pół księżyce cebule. Podsmażamy. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz groszek z puszki. Wszystko chwilkę razem smażymy. Całość posypujemy płaską łyżką mąki. Mieszamy. Wlewamy wino. Mieszamy. Chwilkę razem wszystko dusimy. Wlewamy śmietankę. Dusimy ok. 3 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pietruszką. Dobrze smakuje z ryżem (ugotowanym tak jak w moim przepisie na ryż z miesiąca- maj 2010) Gotowe!

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

No, dzięki winie jest wymyślny smak.Polecam do jedzenia na kolacje.
Kiss.