MENU

4 paź 2010

Błyskawiczna szarlotka na cieście francuskim

Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste i szybkie. Warto mieć w swojej lodówce gotowe ciasto francuskie- jest ono dobrej jakości-oraz jakieś owoce. Kiedy goście będą w drodze my szybko możemy coś upiec. Poza tym spód z ciasta francuskiego jest cieńki, a zatem jeżeli któryś z naszych gości będzie na diecie to i tak może sobie na taki smakołyk pozwolić.


składniki:
słoik usmażonych jabłek(możemy sami zrobić- jednak aby było to ciasto szybkie kupujemy “gotowca” w sklepie)
3-4 jabłka (obrane i starte na tarce na pojedynczym nożu bądź pokrojone w cienkie plastry)
gotowe ciasto francuskie (najlepiej niemrożone)
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego (może być biały kryształ)
odrobina mąki
cukier puder do posypania
wykonanie:
piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto francuskie lekko podsypujemy mąką i delikatnie wałkujemy (tak aby pozbyć się ewentualnych grudek i bąbli).Wycinamy tortownicą bądź nożem okrąg z ciasta i zawijamy dookoła jego boki (tak aby powstała mała ścianka). Na papierze do pieczenia umieszczamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie umieszczamy ciasto z papierem na blaszkę piekarnikową. Na ciasto wykładamy ze słoika jabłka a na nich układamy zakładkę z plasterków jabłek. Po wierzchu pędzelkiem smarujemy masłem. Posypujemy cukrem oraz cynamonem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut. Ciasto po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy: