MENU

14 sie 2010

Sałatka z miodowym winegret

Pracowita pszczoła aby wytworzyć 1 kg miodu, musi przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach lub liściach. Miód zachwyca swoim smakiem i barwą od wieków. Co ciekawe, podczas odkryć w grobowcach faraonów, odnaleziono gliniane garnki zawierające miód, nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie fakt, iż miód nadawał się do spożycia. Obecnie miód to jeden z ważniejszych składników w kuchni. Ja zachęcam do spróbowania poniższego przepisu, cud miód!


składniki:
ząbek czosnku
1 łyżka musztardy miodowej
1 łyżka miodu
sól
olej z pestek winogron bądź rzepakowy
mieszanka sałat
3 łyżki uprażonej na suchej patelni dyni
wykonanie:
Zabek czosnku przeciskamy przez praskę bądź drobno siekamy. Następnie rozcieramy go w kubku wraz ze szczyptą soli. Dodajemy musztardę. Mieszamy. Dodajemy miód i dalej mieszamy. Sprawdzamy czy nam smakuje i jeżeli jest za ostra dodajemy miód. Na sam koniec wlewamy olej ok. 100 ml. Sosem polewamy sałatę i posypujemy prażonymi pestkami dyni. Gotowe!

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Mmmm smaczne, bardzo dobry sosik.

Aneta

Laura pisze...

Bardzo się cieszę, akurat też ją wczoraj zrobiłam. Myślę nad przygotowaniem różnych wariantów tej sałatki a konkretnie tego sosu. Już niedługo się pojawią. Pozdrawiam