MENU

14 sie 2010

Makaron tagiatelle w cytrynowym sosie

Mascarpone to ser, który pochodzi z Lombardii, leżącej we Włoszech. Cechą, która odróżnia mascarpone od innych serów jest to że jest wytwarzany nie z mleka a ze śmietany.


składniki:
250 g makaronu tagiatelle
1 cytryna
125 g serka mascarpone
3 łyżki oleju
3 łyżki posiekanej bazyli
biały pieprz
czerwony pieprz
sól
wykonanie:
W osolonej wodzie gotujemy makaron tak aby pozostał al. dente czyli lekko twardy (taki makaron nie tuczy!). Do drugiego garnka wlewamy olej i do jeszcze zimnego ścieramy na tarce o drobnych oczkach skórkę z całej cytryny. Mieszamy i kiedy skórka złapie kolor dodajemy sok z połowy cytryny. Wszystko mieszamy i dodajemy serek mascarpone. Razem wszystko mieszamy aż ser się rozpuści. Na koniec wrzucamy posiekaną bazylię. Sos doprawiamy solą i białym pieprzem. Ugotowany i odcedzony makaron pokrywamy sosem i wszystko mieszamy. Układamy na talerzu, zdobimy bazylią i grubo utłuczonym w moździerzu czerwonym pieprzem. Gotowe!

Brak komentarzy: