MENU

14 sie 2010

Pstrąg zapiekany z niebieskim serem pleśniowym

Sery pleśniowe podbiły świat kuchni. Można je stosować jako przekąskę, pastę, sosy, składnik sałatek, zup, tart i innych ciasteczek. Specyficzny zapach może stawiać wyzwanie przed skosztowaniem, ale powiem wam jedno, WARTO. Ser z niebieskim przerostem czyli z niebieską pleśnią powstaje poprzez nakłuwanie specjalnymi szpikulcami skrzepu serowego. Przy nakłuwaniu wprowadza się odpowiednie bakterie i grzyby. W przypadku sera z niebieskim przerostem jest to grzyb penicilium glaucum. Ser dojrzewa od środka na zewnątrz. Przed smakowaniem takiego sera dobrze wyjąć go z lodówki na ok. 30 minut aby rozwinął swój wachlarz smaków

składniki:
300 g fileta z pstrąga
50 ml gęstej śmietany
150 g sera z niebieskim przerostem
kilka posiekanych liści bazylii
biały pieprz
sól
mała marchewka (może być mrożona)
brokuł
1 łyżka masła
wykonanie:
Filet z pstrąga myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Pęsetką wyciągamy ości (jest ich niewiele i są miękkie). Posypujemy solą i pieprzem. Przykrywamy folią spożywcza i odstawiamy na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni. W misce rozdrabniamy widelcem ser i dodajemy posiekaną bazylię. Mieszamy. Filety smarujemy z jednej strony śmietanę (strona bez skóry). Na śmietanie rozkładamy ser z bazylią. Pstrągi umieszczamy na blaszce i przykrywamy folią aluminiowa. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut, aż ser się zapiecze. W czasie pieczenia. Do garnka wkładamy masło i marchewkę. Dusimy ok. 10 minut tak aby pozostała lekko twarda. W drugim garnku gotujemy w osolonej wodzie również brokuł, również ok. 7 -10 minut. Wszystko układamy na talerzu. Gotowe!

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

No witam, to też robiłam. Wyszło super, rewelacja. Bardzo smaczny i mokry.
Pozdrawiam
Weronika