MENU

14 sie 2010

Kolba kukurydzy po amerykańsku

Kukurydza była już uprawiana ok. 5 tyś lat p.n.e w Meksyku przez Indian. Pierwsze nasiona kukurydzy dotarły do europy wraz z Krzysztofem Kolumbem. Ziarna kukurydzy zawierają 60-70 % skrobi, 9-14% białka oraz 4-8% tłuszczu a także wiele witamin i soli mineralnych.


składniki:
4 kolby słodkiej kukurydzy
szklanka mleka
2 łyżki masła
woda
sól
wykonanie:
Kolby kukurydzy obieramy z liści i myjemy. Wrzucamy do dużego garnka zalewamy wodą tak aby kolby były przykryte. Wlewamy mleko i dodajemy łyżkę masła. Gotujemy do miękkości (w zależności od rodzaju kukurydzy jaki się nam trafi od 1 godziny do 2 godzin). Ugotowaną wyciągamy, i na każda kolbę dajemy odrobinę masła i posypujemy solą. Gotowe!

Brak komentarzy: