MENU

14 sie 2010

Pierogi z grzybami

Do uprawy pieczarek nie stosuje się w ogóle substancji chemicznych ponieważ nie ma takiej potrzeby. Jedynie czego potrzebują to stałej temperatury i wilgotności powietrza, w której mogą wzrastać. Pieczarki są bogate w potas, żelazo, miedź oraz witaminy D i B2.

Z podanych składników zrobicie 40 sztuk

składniki:
400 gramów mąki

pół szklanki letniej wody
2 żółtka
2 łyżki roztopionego i wystudzonego masła
sól
farsz:
500 g pieczarek
1 duża cebula
pęczek pietruszki
1 łyżka masła
sól
pieprz
wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka, masło i odrobinę wody. Wody dodajemy tylko tyle aby uzyskać zwięzłe ciasto. Wyrabiamy 10 minut. Następnie ciasto przykrywamy wilgotną szmatką i odstawiamy na 10 minut, niech odpocznie. W tym czasie robimy farsz. Pieczarki myjemy i osuszamy. Kroimy je w grubsze plastry. Podsmażamy na patelni (bez tłuszczu).Następnie miksujemy je oraz połowę naci pietruszki na grubszą masę w malakserze (lub siekamy na drobną kostkę) . Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy do grzybów. Doprawiamy solą i pieprzem. Nastawiamy garnek z osoloną wodą. Ciasto do wałkowania dzielimy na dwie części. Wałkujemy i wykrajamy szklanką krążki. Wykrojone pierogi przykrywamy wilgotną szmatką. Lepimy. Kiedy mamy gotowe wrzucamy do gotującej wody i od momentu kiedy wypłyną gotujemy jeszcze przez 10 minut. Na patelni roztapiamy masło. Pierogi odcedzamy polewamy masłem i posypujemy natką bądź usmażoną dodatkową cebulką. Smacznego!

Brak komentarzy: