MENU

14 sie 2010

Pstrąg w winnym sosie

Pstrąg to drapieżna ryba z rodziny łososiowatych. Ryby są bogate w białko i witaminy, a także kwasy tłuszczowe ”Omega“. Białka ryb charakteryzują się dużą przyswajalnością przez organizm człowieka- ok. 97% !

Z podanych składników zrobicie 4 porcje, ale uwaga! danie jest tak pyszne, że nawet w dwójkę zjecie wszystko

składniki:
250 g fileta z pstrąga
100 ml białego wytrawnego bądź półwytrawnego wina
100 ml śmietanki do zup 18 %
biały pieprz
sól
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
wykonanie:
Fileta z pstrąga myjemy i osuszamy. Pęsetką wyciągamy ości (jest ich mało i są wyczuwalne pod palcami). Filet kroimy na cztery porcję. Posypujemy solą oraz pieprzem z dwóch stron. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut. Następnie olej oraz masło roztapiamy na patelni i na bardzo gorące wrzucamy filety. Smażymy rybę po 2 minuty na każdą stronę. Następnie wlewamy wino i dusimy przez kolejne 2 minuty na dużym ogniu. W tym czasie w rondelku podgrzewamy śmietankę. Następnie dodajemy ją do ryby i po wrzeniu odstawiamy. Na talerzu rozlewamy sos i układamy na tym filet. Gotowe!

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

No witaj. uwazam że to najlepsze jest, ten przepis z ryby. Bardzo mi smakował, szczególnie sos się komponuje ładnie. Smakowało też mojemu misiaczkowi. Dziękuję za inspirację.

Pozdrawiam
Weronika