MENU

19 lip 2012

Przepis na sernik z malinami

Sernik ten charakteryzuje się słodko-kwaśno-słonym smakiem. Kiedy wchodziałam do jednej z słynnych "sernikowych fabryk" w Stanach Zjednoczonych miałam trudny wybór, ponieważ wszystkie wygladały wspaniale: z malinami, jagodami, karmelem itd. I ja wyczarowałam takie cudeńko. Spróbujcie, fajna zabawa a smak, jestem pewna, że Was zaskoczy.
Jamie Oliver thank you for recipe.




składniki:
opakowanie (225 g) herbatników Digestive
100 g płatków owsianych
150 g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
500 g serka kremowego Philadelphia
150 g drobnego cukru do wypieków
1 cytryna
skórka z jednej pomarańczy
250 ml kremówki 36%
500 g malin oraz cukier na sos
wykonanie
herbatniki kruszymy blenderem bądź wrzucamy do worka i wałkujemy (zastąpią mąkę). Płatki owsiane prażymy na suchej patelni aż się zarumienią. Następnie dorzucamy do nich pokruszone herbatniki i masło. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy (na małym ogniu).Masę, która stanowi spód sernika nakładamy do okrągłej formy (średnica ok. 23 cm). Po ochłodzeniu wkładamy do lodówki na godzinę. Do miski wrzucamy ser, drobny cukier, wlewamy wanilię sok z jednej cytryny oraz jej startą skórkę pomarańczy a także starta skórkę z pomarańczy. Wszystko miksujemy na jednolita masę. W drugiej misce ubijamy śmietankę. Następnie dodajmy połowę ubitej śmietanki do masy serowej. Mieszamy łyżką. Dodajemy drugą połowę i ponownie mieszamy. Przekładamy masę na herbatnikowy spód. Nożem oddzielamy sernik od brzegów foremki. Sernik wędruje na godzinę do lodówki. Kiedy będzie gotowy możemy przygotować malinowy sos. Maliny rozgniatamy łyżką i dodajemy do smaku drobny cukier w ilości od upodobań. Sosem polewamy sernik. Sernik również możemy podać z sosem jagodowym, karmelowym bądź też sam, również smakuje pysznie.

Brak komentarzy: