MENU

18 lip 2012

Przepis na makaron penne z zapiekanym serem camembert

Ciekawy przepis inspirowany książką J.Olivera. Dobry pomysł na kolację dla dwojga, a przygotowanie potrwa zaledwie 20-25 minut.


składniki:
ser camembert w drewnianym opakowaniu (jeżeli mamy w papierku to potrzebujemy małą foremkę do zapiekania)
150 g makaronu penne najlepiej pełnoziarnistego
150 g szpinaku
ząbek czosnku
gązka rozmarynu
łyżka oliwy z oliwek
starty ser parmezan do ozdoby-opcjonalnie
grubo mielony pieprz bądź pikantna mieszanka pieprzów.
sól
wykonanie:
piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ser camembert wyciągamy z papieru i ponownie wkładamy do drewnianego opakowania. W serze, na środku wycinamy koło i ściągamy wierzchnią warstwę (tak aby powstało małe wgłębienie). Do wgłębienia wkładamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek, listki rozmarynu, oliwę z oliwek i wszystko posypujemy pieprzem. Wkładamy do piekarnika na 20 minut, tak aby ser się rozpuścił i nabrał ładnego złotego koloru. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu., a 2 minuty przed końcem gotowania makarony dorzucamy do tego samego garnka, szpinak. Następnie wszystko odcedzamy. Na talerzu umieszczamy zapieczony ser (w drewnianym opakowaniu) oraz makaron ze szpinakiem. Dla ozdoby można posypać startym parmezanem. Gotowe!

Brak komentarzy: