MENU

26 maj 2012

Wariacje na temat ciasta francuskiego

Mając w lodówce ciasto francuskie jesteśmy w stanie wyczarować bardzo szybko smaczną ,słodką niespodziankę. Przyda się np. odrobina cukru, bita śmietana, owoce, bakalie i jesteśmy gotowi na przyjęcie niezapowiedzianych gości. Poniżej znajdziecie dwie szybkie propozycje.


składniki:
1ciasto francuskie (świeże)
bita śmietana
owoce np. truskawki, winogrona, kiwi.
cukier
płatki migdałów
liście miety do ozdoby
wykonanie
ciasto kroimy na pół. Z jednej części możemy przygotować małe tarteletki. Foremki do tarty wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. Następnie wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Do uzyskanej formy wkładamy owoce, bita śmietanę i ozdabiamy. Gotowe. Drugą część ciasta posypujemy równomiernie odrobiną cukru i zwijamy dłuższe boki tak aby spotkały się na środku. Następnie ciasto kroimy w plastry i układamy na papierze do pieczenia (tak aby kształtem przypominały ślimaki). Posypujemy cukrem i migdałami. Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. Gotowe!,

Brak komentarzy: